Ось і завершився цикл зимових свят, що розпочалися ще в грудні святом  Введення  у храм Пресвятої Богородиці. З нетерпінням чекали діти  на прихід святого Миколая, потім пригадували колядки щоб всією родиною славити Різдво Ісуса Христа, через деякий час вже поспішали на нічну службу в ніч перед Богоявленням або Водохрещем щоб взяти до дому освяченої води.

  Водичку ми набрали. А що далі з нею робити  далеко не кожен знає. Тому. Почувши запитання серед православних християн, які залишалися без відповіді -  опрацювавши духовну  літературу  та  звернувшись  до о. Михаїла з проханням відповісти на деякі з них (що саме частіше виникають у людей). Насамперед, що таке Агіасма, для чого вона нам і що з нею робити?

 

БЛАГОДАТНА СИЛА АГІАСМИ

Водохрещенська  вода має назву  Велика агіасма  (з грецькоїВелика святиня), адже - це велика святиня є немов би  матеріальним  посередником  між Богом і людиною, покликаним  зміцнювати віру в Божу благодать.

Свячена Водохрещенська вода, яку треба пити натщесерце з молитвою, має надзвичайні властивості. Вона дає зцілення недугівдушевних і тілесних, відганяє недобрі сили.

Хрещенська водаце одне із благословінь і дарів, даних Богом Православній Церкві. Відомо, що святі мали велике благоговіння до святої води і часто користувалися нею.

 „Освячена водаписав святитель Димитрій Херсонський, - має силу до освячення душ і тіла всіх, хто нею користується.

Преподобний Серафим після сповіді паломників завжди давав їм пити хрещенську воду.

Старець ієросхимонах Серафим Вирицький завжди радив окропляти їжу хрещенською водою, яка, за його словами, „сама все освячує”. Коли хто сильно хворів, старець благословляв вживати по столовій ложці освяченої води через кожну годину. Він говорив, що сильніших ліків, ніж свята вода і освячене масло немає. 

  1. Чи вся вода на Водохреща стає святою?  Якщо  просто набирати  її з кранувона збереже свою силу?

По-справжньому святою вважається вода, освячена в храмі.  Освячена, або свята водаце звичайна чиста вода, природного походження ( з джерела, озера, річки, водопроводу), котра після здійснення над нею священодійства отримує особливі духовні властивості, здатні впливати на духовні та фізичні сили людини. Саме  за молитвами Церкви і під дією благодаті вода стає відродженою, набуває первинної властивості райської води. Тому люди і отримують від неї зцілення як від фізичних, так і від духовних хвороб.

Однак є люди, які вважають, що в цей день вся вода освячена і варто  відкрити  кран з водою , а там побіжить вода, яку  освятили  сьогодні на річці. І - пощастило!...А вода не свята. Святість - це властивість Бога, освячується те, чого Бог стосується й те, що виділено спеціально для Бога. Храм, який побудували спеціально, щоб там служити Боговісвятий. Та вода, яка в церкві використовується при богослужінні, є символом, і вона освячується. А набравши води з-під кранаяких властивостей від неї ви чекаєте? Якщо вбивця прийме душ в ніч на Водохреще, йому відразу проститься чи що? Або хворі собі чай заварять з такої води і відразу одужають?

Якщо хочете святості, зробіть над собою зусиллясходіть у церкву на Водохреще, виділіть  хоча б годину-півтори  - це  ж не важко. Виділіть Богу цей час, а не чекайте, поки святість до вас по водопровідних  трубах прийде. 

  1. Є думка, що водохресна вода має незвичайні властивості з тієї причини, що священики її освячують срібними хрестами. А якщо самому окунути срібне  розп'яття у воду - стане така вода святою?

Деякі  маловіруючі стверджують, що свої цілющі властивості вода на Водохреще отримує через срібного хреста, який священик занурює воду. Але навряд чи іонів срібла, які цю воду очищають, вистачить на всі криниці. І  не всі мікроорганізми є чутливими до срібла... Та й священики можуть занурювати у воду дерев'яний хрест (можливо, в багатих храмах або монастирях у і є срібний хрест, але у більшості інших церков таких коштовностей навіть за всю історію  ніколи не було). Отож,  вода освячується не зануренням  хреста. Те, що  хрест опускається у воду, – лише видимий знак Божественної присутності. Це містично показується Церкві (тобто народу Божому),  що воді надається властивість того Йордану, в який увійшов Христос. І священик виступає в ролі Іоана Хрестителя, що здійснює чин хрещення над Спасителем. І Дух Божий, завдяки молитвам, сходить на воду. Освячення води звершується тільки молитвою Церкви Христової!

«Вся благодать, що йде від Бога через святий хрест, святі ікони, святу воду, мощі, освячений хліб (артос, антидор, проефори), включаючи  святе Причастя Тіла і Крові Христових, - пише Феофан затворник,- має силу лише для тих, хто гідний  цієї благодаті через покаяння, смирення, служіння людям, справи милосердя і прояви  інших християнських чеснот. Але, якщо їх немає, то ця благодать не врятує, вона не діє автоматично, як талісман, і безблагодатна для нечестивих і не справжніх (без добрих справ) християн. Благодатну силу святої води отримують лише ті, хто вживає її з живою вірою в Бога і силу молитви Святої Церкви, ті, хто має щире бажання змінити життя, покаятися, спастися».

  1. Для чого мені в побуті може знадобитися свята вода? Як її використовувати?

Після освячення Велику Агіасму зберігають у невеликій пляшечці біля домашнього іконостасу, та споживають по кілька ковтків після ранкового молитовного правила, або частішев міру потреби,  невелику кількість, але щодня. Проте, за особливої потреби  в допомозі Божійпри недугах або нападах злих силпити її можна і потрібно у будь-який час. При благоговійному ставленні свята вода залишається свіжою і приємною на смак тривалий час. В однієї бабусі вдалося випадково виявити в  будинку пляшку з водою, освяченою в 1956  році і була закрита  папером, але смак води був чистий і вигляд не затьмарений

Освячену воду можна сміливо, з молитвою розбавляти новою, неосвяченою, після чого вода буде мати такі ж чудодійні властивості, не втрачаючи святості. 

Знаю людей, яким не допомагали таблетки і мікстури, а зцілилися вони своєю вірою - п’ючи свячену воду.  Вся свята вода має особливу духовну цілющу силу. Є чимало випадків зцілення від водохресної води і внаш час. Одна важкохвора жінка взяла на себе такий подвиг - зануритися в річку на Водохреще, і, буквально через два дні, одужала.

Але чудесних дій святої води удостоюються лише ті, хто приймає її з вірою в обітниці Божі і силу молитви святої Церкви, ті, хто має чисте та щире бажання змінити життя покаянням, досягнути спасіння. Бог не творить чудес  там, де хочуть бачити їх тільки з цікавості. «Рід лукавий і прелюбодійний, – говорив Спаситель про своїх невіруючих сучасників, – шукає ознаки, та ознаки йому не дадуть». Ще цією водою освячуються і  предмети побуту. Наприклад, новий одяг -  ми ж не знаємо, хто його шив, хто продавав. А в духовному світі все важливо!

Щоб свята вода принесла користь – потрібно  дбати про чистоту душі, про світлість помислів і діянь.

  1. Чи не буде блюзнірством, якщо зварити на святій воді суп або чай? А якщо вмиватися святою водою?

Вмиватися святою водою можна.  Але ставлення до неї при цьому має залишатися відповіднеблагоговійне.  Багато хто після водосвяття намагається окунутися в річки і озера. Але роблять це сміливо, гордо, хвальковито. Тому і не приносить користі  таке купання. Інші вважають, що автоматично  вода  гріхи зніме. Це теж  помилка. Щоб освячена вода допомогала - потрібна віра і чистота власного серця. А от варити їжу на святий водідурість! Це як золоту монету підкладати під ніжку столу, щоб він не хитався. Однак якщо ту ж їжу окропити свяченою водою заради благословення трапези або з причини, що хтось готував з недобрим серцем, – можна.

  1. Навіщо щороку знову і знову освячувати воду

Відповідь досить проста. Світ наш сповнений гріхів, а церква, освячуючи воду, повертає водній  стихії первинну чистоту. А після закінчення Богоявленських свят хрещенська святість води залишає водні джерела, і ми чекаємо наступного року, аби знову здійснити велике освячення води.

  1. Для чого в різних місцях освячувати воду, чи не досить було б це зробити десь в одному місці? 

Це освячення потрібно самим людям. Тому що його зміст не тільки в освяченні води, але й у нашій спільній молитві за увесь світ і кожного з нас. Де двоє або троє зібрані в ім’я Христа, там Він серед них (див.: Мф. 18: 20). Бо ж ми святкуємо Богоявлення — появу Христа народу. Але, на жаль, з багатьма сьогодні відбувається так, що води святої  набрали, а Христа не помітили. 

  1. Чи можна в Хрещення похрестити дитину? Чи буде це для неї додатковим захистом?

Обмежень для хрещення дітей немає.
Чи буде це для охрещуваного якимось особливим  захистом? Те, що день значимий, то буде пам'ятно. Але спеціальним захистомшвидше за все, ні.  Це дещо магічний підхід, коли  вишуковується  вдалий час, відповідне місце, потрібний виконавецьі гарантоване  щастя! Звичайно ж такого не буде! Церква веде до спасіння душі. Це її призначення на землі. А порятунок вимагає співпраці. Автоматично  ніхто не врятується: потрібні особиста воля і зусилля, щоб Бог став допомагати через Церкву.

До РЕЧІ Протухла вода ?! Погані ваші  справи... Вода, освячена в храмі, не псується.

Якщо свята вода будинку протухла, це знак,

що її володар веде непристойний спосіб життя

або займається чаклунством.

Агіасма може зіпсуватись  з якоїсь іншої  причин,не обовязково ця порча має духовне коріння. Дуже часто той посуд, у який люди наливають воду, недостатньо чистий. Тому, віруючим слід бути дуже обережним та не спокушати Бога, наповнюючи велику святиню в посудину сумнівної чистоти. Тим не менше, у будь-якому випадку, про подібні випадки слід обовязково розповісти духівнику на найближчій Сповіді. Вилити зіпсовану, але колись освячену воду, слід у місце, де ніхто не ходить,а не в раковину чи  каналізацію.  Дехто  рекомендує  використати непотрібну вже освячену воду для підливання вазонів. Для віруючої людини така порада звучить по-блюзнірськи. Агіасму використовують лише при приготуванні тіста на просфори.Зіпсовану  воду необхідно вилити в річку або інше природнє  джерелотуди, звідки вона прийшла.

Якщо не знайшли  потрібної  відповіді для себе – не бійтесь запитувати у священика!