Від 28 листопада до 6 січня включно триватиме Різдвяний піст або Пилипівка. В цей час згідно традицій Православної Церкви та церковного Уставу християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога, для того, щоб духовно приготуватися до зустрічі великого свята Різдва Христового.

«Перед початком посту необхідно взяти благословення на піст у священика. Добре буде придбати собі церковний календар і щодня стежити за тим, пам’ять яких святих звершується і що можна вживати в їжу. Зі священиком  можна порадитись, як проводити піст, – не тільки щодо споживання певної  їжі, а й щодо молитви й інших аспектів доброчинності. Головне для початку – це палке бажання. А даремно, на мою думку, піст ніколи не проходить. Будь-яке наше благе бажання Господь бачить і оцінює»,- такими  словами повчав учнів настоятель Свято-Воскресінського храму смт. Віньківці, священик  о. Михаїл, провівши спільний урок для трьох груп Духовно-просвітницького центру

«Важливим є внутрішнє налаштування, але не треба забувати і про правильне дотримання посту згідно з уставом. У цей піст можна їсти всі продукти, крім молочних і м’ясних. У певні дні за календарем можна включати до раціону і рибу. Покійний Блаженніший Митрополит Володимир любив казати: «У піст головне не їсти одне одного». Ці слова мають велике значення, тому що коли бачиш тільки свої гріхи, недоліки, то очищаєшся, і через це, благодаттю Божою здобуваєш Христову Любов до усіх інших. Ми через піст повинні очиститись, щоб найближче приблизитись до Бога і повернути собі через непослух Адама і Єви загублений небесний рай», – роз’яснює  о. Михаїл.

«Якщо вас протягом посту запросили на відзначення дня народження або інше святкування, пов’язане зі святковим столом, і ви не можете відмовитися - по можливості  попередьте господарів про те, що ви дотримуєтеся посту. Якщо цього не можна зробити - намагайтеся їсти тільки ті страви, які дозволені в піст. Під час святкової трапези не потрібно без прохання інших самим розповідати про те, що ви постите, привертати увагу до цього, або дорікати іншим за недотримання церковних уставів. 

Дотримуючись посту, потрібно пам’ятати, що він відрізняється від звичайного голодування своєю духовною складовою. А тому,  той, хто постить, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі і вдома, читати Святе Письмо та християнську релігійну літературу, обмежити все те, що відволікає від спілкування з Богом – перегляд  телепрограм, слухання радіо, відвідування розважальних заходів. Якщо хтось перебуває у сварці  чи тримає на когось гнів - необхідно примиритися з цією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють того, хто постить, всіх плодів його праці»-  продовжував  священик.  А далі з дитячих вуст посипались запитання, на які тут же отримували відповіді.